Loading

Obilazni put bb, 15000 Šabac, Republika Srbija

066 6 31 31 32

info@tpholliday.com

Ponedeljak- Petak: 08:30 - 16:30 | Subota: 08:00 - 16:00 | Nedelja: zatvoreno

Ponedeljak-Petak 08:30-16:30 | Subota 08:00-16:00
Pozovite nas 066 6 31 31 32
Obilazni put bb, 15000 Šabac, Republika Srbija

Zeleni karton

Zeleni karton

Zeleni karton

Zeleni karton je važan dokument prilikom vožnje u inostranstvu.

Bez obzira što svetom vlada pandemija koju je izazvao korona virus, dolazak toplih dana nametnuo je pitanje godišnjih odmora. I dok se uveliko prate propisane mere prevencije, mnogi od nas razmišljaju kako da stignu do željene destinacije.

Avioni su, svakako, najbrži način putovanja, ali u današnje vreme nisu nimalo sigurni. Zbog velike koncentracije putnika u autobusima, ni oni, trenutno, ne spadaju u bezbedni vid transporta, jer postoji velika opasnost od lakog širenja virusa, pa ne čudi što se mnogi odlučuju da ove godine na odmor krenu sopstvenim vozilom.

Međutim, pre nego što započnete sa pakovanjem, osigurajte da vaš četvorotočkaš može da podnese put. Osim kontrole vozila, obavezno proverite da li imate sva potrebna dokumenta za putovanje.

Šta je Zeleni karton?

Zeleni karton predstavlja svojevrsnu potvrdu osiguranja od autoodgovornosti u inostranstvu. On služi kao dokaz da ste kupili zakonski određeno osiguranje vozila pri registraciji u svojoj zemlji. Što znači da u slučaju nezgode u drugoj državi kada je vaše vozilo načinilo materijalnu štetu trećim licima, iznos nadoknađuje osiguravajuća kuća koja je izdala Zelenu kartu, tj. ona u kojoj ste uplatili premiju za osiguranje.

Zeleni karton

Iako je danas obavezna međunarodna isprava za ulazak u strane zemlje, sistem zelenog kartona ima dugu tradiciju. Nastao je još početkom prošlog veka u Skandinaviji. Radi lakšeg prelaska granica propisano je izdavanje svojevrsnog obrasca zelene boje, pa odatle i njegov naziv.

Vrlo brzo, ovaj dokument prihvatile su i druge evropske države.

Za koje zemlje je obavezan Zeleni karton, a u koje možete ući bez njega?

Juna meseca 2011. godine Srbija je potpisala Multilateralni sporazum kojim je naša zemlja postala članica Podsistema registarske oznake. Ovaj sporazum je omogućio našim vozačima nesmetan ulazak sopstvenim vozilom u čak 33 od 47 zemalja članica. Odnosno, Zeleni karton nije vam potreban ako želite da putujete u države Evropske Unije, zatim, u Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru i Crna Goru.

Zeleni obrazac morate da izvadite pre polaska u Rusiju, Bеlоrusiјu, Ukrајinu, Моldаviјu, Тursku, Izrаеl, Irаn, Тunis i Маrоkо. Dok u zemljama u okruženju obavezan je za Makedoniju i Аlbаniјu. Razlog tome jeste što navedene države nisu potpisale Multilateralni sporazum.

Koja je procedura za dobijanje Zelenog kartona?

Procedura izdavanja Zelenog kartona je veoma jednostavna. Potrebno je da uplatite 2.000 dinara i priložite saobraćajnu dozvolu i Polisu obaveznog osiguranja na uvid. Za samo par minuta imaćete potreban dokument za put.

Zeleni karton možete da izvadite u bilo kom trenutku. Jedino ako je rok za produžetak registracije i izdavanje registracione tablice kraći od 15 dana, jer ovaj dokument važi do isteka polise obaveznog osiguranja.

Imajte u vidu da je Zeleni karton vezan za vozilo i registarski broj, a ne za vozača, pa ne spada u prava koja se dobijaju kada nastupi prenos vlasništva vozila.

U agencija TP Holliday imate mogućnost da obavite ne samo tehnički pregled i registraciju vozila, već i da kupite sve vrste premija, uključujući i kasko osiguranje i Zeleni karton.

 

 

Admintpholliday

Leave a Comment

Your email address will not be published.*

Arhiva

oktobar 2022.
PUSČPSN
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31